M'n laatste blog....
Door: jasmijnnaarghana
Blijf op de hoogte en volg Jasmijn
11 Juni 2012 | Nederland, Oostkapelle
Jaja dit wordt hem dan… m’n laatste blog. We zijn alweer 3 dagen in Nederland en soms lijkt het net of ik niet weg ben geweest. Alles is hier inderdaad weer heel gewoon.. Ik raak zelfs al bijna gewend aan de warme douche en de bruine boterhammen met pure hagelslag..
Het afscheid nemen van de kinderen was echt heel mooi. Klinkt misschien apart, omdat het ook wel moeilijk was natuurlijk. Maar de kinderen mochten omstebeurt ons toezingen. Wauw, je zou er een brok van in je keel krijgen! Staat kleine Joseph daar voor je en gaat hij heel zachtjes met een super schattig stemmetje ‘Happy Birthday to you’ zingen… Aaah! Zelfs de grotere jongens gingen ons toezingen Gideon en Botta zongen echt prachtig! En zelfs onze bewaker ging na heel veel aandringen van de groep een lied voor ons zingen! Wauw! Na het zingen werden we door Mariette en Moses heel hartelijk bedankt voor al onze inzet voor Hanukkah. We kregen een verjaardagskalender waar alle verjaardagen in staan van de kinderen en ook alle foto’s van de kinderen! Echt super leuk!! Dit gebeurde allemaal donderdagavond.
Nadat we ons laatste nachtje in ons Hanukkah bedje hadden doorgebracht kwam vrijdagmorgen het echte afscheid van de kinderen. Maaike en ik waren vroeg uit bed gegaan, zodat we ook nog afscheid konden nemen van de grote kinderen die al vroeg naar school gaan. Nadat we de kleintjes een laatste knuffel hadden gegeven zijn we bij Moses in de auto gestapt en hij heeft ons naar het busstation in Sunyani gebracht met al onze bagage (8 koffers/tassen)..
Vanaf Sunyani zijn we naar Kumasi gereisd met de bus. Vanaf Kumasi naar Cape Coast wilden we ook graag met de bus, maar die bleek helaas vol te zijn. Onze taxichauffeur bracht ons naar een trotro-busje. Wat was het gezellig in dat busje… met ongeveer tweeduizendentwintig passagiers. Naast ons zat namelijk een man die 2000 kuikentjes bij zich had in ongeveer 30 kartonnendoosjes… Heel leuk als je uren lang dat gepiep van die kuikentjes aan moet horen.. en ik kan ook niet echt zeggen dat ik het nou zo lekker vond ruiken…. Achja, zo maak je nog is wat mee!
Ons laatste weekje aan de kust was echt helemaal GEWELDIG!! We hebben echt een super mooie afsluiting gehad van onze Ghana periode. Vanuit het restaurant keek je zo naar de zee, het strand en de prachtige palmbomen. Wauw wat was dat mooi!! We hebben strandwandelingen gemaakt, kastelen bezocht, krokodillen geaaid en over hele hoge hangbruggen gelopen. Niet dat we hele dagen hebben gerelaxt op het strand dus… daar hadden we helemaal geen tijd voor ;-).
Donderdagmorgen begonnen we aan onze terugreis naar Nederland. De taxichauffeur bracht ons naar het trotro-busje wat ons naar Accra zou brengen. Onderweg zijn we nog gestopt bij een kasteel om even naar binnen te gaan en wat foto’s te maken (we hadden nog niet genoeg foto’s denk ik ;-)). Ook daar was het weer prachtig!!!
In KOSA (ons verblijf aan de kust) waren we Nederlandse mensen tegengekomen die in Accra wonen. Ze hadden aangeboden dat wij donderdag onze koffers bij hun konden stallen, zodat we nog even Accra in konden gaan. Na een goede reis met het trotro-busje zijn we veilig aangekomen in Accra. Daar hebben we een taxi gepakt en zijn we naar het adres van die Nederlandse mensen gereden. Nadat we daar even wat hadden gedronken, zijn we Accra in gegaan. Even onze laatste Cedi’s opgemaakt (hadden we weinig moeite mee). ’s Avonds mochten we zelfs bij hun blijven eten! Nasi met pindasaus en groentesoep! Super lekker! Het leek wel of ik gewoon thuis aan het eten was! Heel toevallig vloog het gezin ook die donderdagavond naar Nederland (alleen met een andere vliegtuigmaatschappij). We konden met al onze bagage met hun meerijden naar het vliegveld, waar ze ook nog even hebben geholpen met het inchecken ed. Was echt super handig en nog gezellig ook ;-)!!! Heel fijn dat we hun waren tegengekomen.
Na een goede vliegreis zijn we veilig aangekomen in Nederland (Schiphol). Eerst even op onze koffers gewacht, en daarna was daar het grote moment! Het weerzien van mijn dierbare family!! Ik liep de schuifdeuren door en daar stonden ze allemaal te wachten (inclusief spandoek)!! Wat was ik blij om iedereen weer te zien en een knuffel te kunnen geven!!!!! Stiekem had ik ze toch wel een beetje gemist.. ;-)
Nu ben ik alweer 3 dagen thuis. Echt heel apart, want alles gaat gewoon z’n gangetje en soms lijkt het net of ik niet weg ben geweest…. Zaterdag op de rommelmarkt was heel grappig.. ik kon geen twee stappen lopen of iemand sprak me wel aan! Echt geweldig dat iedereen zo meeleeft en ook gelijk doorhad dat ik weer in Oostkapelle was! Heel bijzonder!
Ik kijk terug op een geweldige tijd in Ghana waar ik super veel mooie, bijzondere, indrukwekkende dingen heb mee mogen maken! Wat ik er aan over heb gehouden zijn heel veel mooie herinneringen en ongeveer 15.000 foto’s! ;-) Wat een levenservaring!!!
Apart dat het nu voorbij is en dat ik geen blogs meer ga schrijven…. Iedereen die mij heeft gevolgd: Hartelijk bedankt! Ook voor alle reacties!! Ik vond het altijd geweldig om gelijk zoveel reacties te krijgen als ik m’n blog nog maar één dag online had staan!
Liefs,
Jasmijn
Liefs,
Jasmijn
11 Juni 2012 - 17:07
Mama:
Bedankt! Voor al je mooie verhalen, af en toe heb ik gevoel dat 'k zelf ook in Ghana ben geweest.
Ook vinden we het met z'n allen weer heerlijk dat je weer thuis bent!!
Tschus Ghana, welkom tuus! -
16 Juni 2012 - 09:56
Noord Holland:
fijn dat je al weer veilig in holland wezen mag
oranje is het overal dus welkom ben je zeker weer
succes met alles en tot weder hyves misschien