Ome Piet heeft gelijk!!
Door: jasmijnnaarghana
Blijf op de hoogte en volg Jasmijn
23 Maart 2012 | Ghana, Sunyani
Volgens ome Piet beleef ik hier op één dag nog meer dan in 10 jaar in de Torenstraat!! En hij heeft gelijk!! ;-)
De afgelopen dagen weer van alles meegemaakt en beleefd. Wat dachten jullie van een gigantische hoofdwond, geen water, geen licht, geen elektrisch, geen brood, een slachthuis en nog 100 van zulke dingen? Ik ben het helemaal met jullie eens, het wordt weer tijd voor een blog!
Maar als eerste wil ik weer iedereen bedanken die mijn blog heeft gelezen en ik wil ook iedereen bedanken voor de reacties!! Echt super leuk om te weten dat jullie meelezen en meeleven! Samuel en Kindra bedankt voor de Engelse reactie! Echt heel leuk dat jullie mijn blog volgen en super leerzaam dat jullie het gewoon in het Engels typen! ;p Vanmiddag heb ik een aantal kinderen geholpen met hun huiswerk… en dat gaat natuurlijk allemaal in het Engels! Willen jullie wel geloven dat het best heel erg lastig is als ze dan huiswerk meegekregen hebben voor Frans en je moet in het Engels gaan uitleggen wat de bedoeling is….. Het wordt helemaal ingewikkeld als je begrijpt dat ik praktisch geen woord Frans kan en dat Engels eigenlijk al lastig genoeg is…. Jullie snappen het al, ik heb net gedaan of ik dat Franse huiswerk niet zag en ben bij twee meisjes aan de tafel gaan zitten die alleen maar Engelse zinnen moesten overschrijven…. Gemeen van mij eigenlijk hè?…
Ik zal jullie even wat vertellen over die gigantische hoofdwond! Van te voren mogen jullie wel weten dat ik er best ben geschrokken van de hele situatie! Het ging ongeveer zo:
Kelly, Maaike en ik zaten op onze kamer...ineens hoorden we Annabel voorbij rennen en naar Julliet schreeuwen dat er iets was gebeurd en dat je 'z'n schedel kon zien'. Ik wist voor de rest nog niet wat er toen was gebeurd.... We gingen kijken en het bleek dat een jongetje tijdens het voetballen tegen een muur aan was gevallen en een nogal grote hoofdwond had.... Echt overal lag bloed op de stenen en het bloede nog steeds heel erg toen wij aankwamen. Annabel was ondertussen Mozes aan het bellen die ze eerst niet te pakken kreeg... twee andere mannen die anders hadden kunnen helpen waren ook niet aanwezig. Ondertussen hebben Annabel, Kelly en Julliet zich met het jongetje bezig gehouden! Allemaal doeken op de wond gehouden ed.... Alle kinderen (ook de kleintjes) waren ondertussen allemaal rond het jongetje gaan staan. Maaike en ik probeerden ze er vandaan te krijgen, maar dat lukte niet echt.. ze liepen er elke keer weer naartoe... Ondertussen had Annabel Mozes kunnen bereiken en Mozes kwam gelukkig ook al vrij snel aangereden! Toen hij de wond zag, zag je hem echt schrikken! Ik heb de wond zelf niet gezien, maar ik hoorde van Julliet dat het behoorlijk heftig was en dat je z’n schedel kon zien…. Een andere man die met Mozes mee was gekomen heeft hem verbonden met verband ed. uit de medische post van Hanukkah! Daarna zijn ze naar het ziekenhuis gereden, wat gelukkig maar 10min rijden is. Kelly en Annabel kwamen na een tijdje terug naar Hanukkah om even een hapje te eten. Het jongetje werd ondertussen gehecht. Nadat ze gegeten hadden gingen ze weer naar het ziekenhuis om te kijken of hij al mee mocht naar huis of dat hij nog een nachtje moest blijven. Gelukkig mocht hij mee naar huis! Een vriend van Mozes heeft bij hem geslapen in de medische post, zodat hij hem af en toe kon wakker maken om te kijken of het nog goed ging. Gelukkig ging het allemaal goed! Hij heeft een dag bij ons op de bank gelegen in het vrijwilligersverblijf. Hij mocht filmpjes kijken en koekjes eten, wat hij natuurlijk helemaal niet erg vond!! ;-) Nu loopt hij alweer rond bij het kindertehuis met een plakkaat verband op z’n hoofd!! Ik ben echt heel erg blij dat het zo is afgelopen en ik hoop dat de wond verder goed geneest!!
Woensdagmorgen ben ik met Maaike en Kelly voor de eerste keer naar de woensdagmarkt geweest! Echt heel bijzonder om dan ineens echt zelf over zo’n markt te lopen! Natuurlijk ken je zo’n markt wel van plaatjes ed. maar als je er echt zelf loopt is het toch echt heel bijzonder! Je ziet alles met je eigen ogen, je voelt de warmte en je ruikt de stank! Echt heel leuk om te zien wat ze allemaal verkopen! Wij waren dit keer vooral geïnteresseerd in een prullenbak en lappen stof. Ja, jullie lezen het goed: een prullenbak. Weet je hoe irritant het is als je geen prullenbak op je kamer hebt! Nu hebben we een prachtige Curver prullenbak, die zelfs bij de kringloopwinkel nog afgekeurd zou worden omdat de deksel totaal niet past…. ;-p Maar goed we hebben een prullenbak gekocht voor 5 Cedi (ongeveer € 2,50) dus waar hebben we het over!! Ook onze stoffenjacht is helemaal geslaagd!! Ik heb echt de allermooiste stof van de markt gekocht!!! Kben er echt helemaal blij mee!! Morgen (zaterdag) gaan we waarschijnlijk naar de kleermaker om er iets van te laten maken! Jullie zien nog wel wat het geworden is!
Voor de rest verkochten ze op de markt heeel veel schoenen, pannen, kleding (Was het tweedehands of nieuw? Ik heb geen idee!), tandpasta, tandenborstels, zeep…enz. Owja…ineens kwamen we langs het slachthuis! Jakkes wat een geur hing daar!! Er liep een hele straal bloed uit de deur en er werd net een stuk vacht naar buiten gegooid toen wij voorbij liepen (gelukkig liepen we er wel een eindje vandaan). Buiten waren ze op vuurtjes gewoon complete geiten aan het roosteren. Op een kraampje voor het slachthuis waren ze alle ingewanden aan het uitpluizen en in zaken aan het doen…. En wat er op de andere kraampjes lag wil ik niet eens weten!! Sorry voor dit minder frisse gedeelte van m’n blog, maar nu kunnen jullie je misschien een beetje inleven hoe het er hier op de markt aan toe gaat…… Ik heb het maar gehouden bij m’n prullenbak en m’n lap stof en ben ongeveer met m’n ogen dicht die dodedierenkraampjes voorbij gelopen….
Woensdagavond was ik in de zomerhut samen met Annabel melk aan het uitdelen aan de kinderen. Ineens begon het licht te knipperen…. Ik dacht gelijk: “Aaaah neee”. Maar voordat ik het eigenlijk had gedacht was het al super donker..! Je ziet dan ook echt niemand meer staan, want al die zwarte kopjes verdwijnen gewoon als het zo donker is…… Gelukkig kwam Maaike aangelopen met haar zaklicht, zodat we de rest van de melk nog uit konden delen.
Helaas hadden we deze avond ook geen water, zodat we niet konden douchen….. Ik wil wel bekennen dat ik hier al leukere dingen heb meegemaakt! Ik werd er gewoon chagrijnig van! Moeten jullie jezelf voorstellen: geen water en geen licht..! Welkom in Ghana!!
Gistermorgen was er een man de hegjes aan het snoeien bij het vrijwilligersverblijf. Nou je kan gerust zeggen de hegjes aan het hakken!! Met een soort groot zwaard hakte hij de hegjes weer in model. Brrr weten jullie wel dat ons schattige poesje altijd onder deze hegjes ligt te slapen?? En weten jullie ook dat we gisteravond geen kip in de nasi hadden, maar één of ander soort vlees waarvan we niet wisten wat het was………….Arme poes!!!
Vanmorgen ben ik samen met Maaike en drie gehandicapte kinderen weer wezen snoezelen in de snoezelruimte! We gaan echt proberen om dit vol te houden! Vanmiddag zijn we van plan om net als vorige week vrijdag weer te gaan zwemmen met een paar kinderen bij het Eusbett hotel! Even wat verkoeling!!
Dit was het weer voor deze keer!!
Fijn weekend allemaal!!
Liefs,
Jasmijn
Ps. Gelukkig! De eerste die ik tegen kwam vanmorgen toen ik de deur opendeed was POES!!! Poes je bent soms best irritant, maar kben toch blij dat je nog leeft in plaats van dat je gister door mn nasi zat!!
Dit was het weer voor deze keer!!
Fijn weekend allemaal!!
Liefs,
Jasmijn
23 Maart 2012 - 12:20
Jabine:
Nicht!! Wat een superleuk verhaal zeg! En mijn papa heeft altijd gelijk!:P (bijna altijd;)) Pfft gelukkig leeft de poes nog! Moet gelijk aan die poes in Aagtekerke denken;) Ik hoor je ook al precies gillen als je langs dat slachthuis loopt! Nee leuk om weer wat van je te lezen! Leuk dat je er zoveel moeite voor doet!:) Veel plezier vandaag!! En we gaan gauw weer skypen he;) Liefs
23 Maart 2012 - 17:28
Samuel En Kindra:
leuk! ook leuke foto's . heel veel plezier en succes verder in ghana. especially explaining french homework in english ;) -
23 Maart 2012 - 18:53
THIJS:
jow jasje gaat allemaal lekker daar:D lagen er trouwens ook dooie katten bij de dodedierenkraampjes? -
23 Maart 2012 - 20:20
Mama:
Jammer hoor dat hij gelijk heeft!!! (grapje broertje).
Lekker fris verhaal deze keer, maar ik heb wel zitten lachen hoor. Echt bakkie, bakkie!!!!! Je schrijft trouwens grappig vind ik.
De hartelijke groeten van de buurtjes Verton. Ze vinden je blogs heel interessant en leuk om te lezen. Liefs -
23 Maart 2012 - 20:33
Dick:
Geweldig wat een belevenissen, ik zou bijna jaloers op je worden. Ik verwacht wel dat je de volgende keer schrijft wat er nou wel in die nasi zat. Want je maakt ons wel nieuwsgierig.
Ik hoop dat je het volhoudt om de blogs in deze frequentie te schrijven, ik geniet er van!
Misschien kun je een uitgever vinden die ze in de boekwinkel wil leggen? -
23 Maart 2012 - 21:09
Iris:
hej zus
nauw dat gaat weer lekker daar or:)
weetje trouwens nu al wat er in je nasi zat (was de hond van de buren niet toevallig net weg);)
ik ben enorm benieuwd naar die super leuke stof snel een foto van maken ej
veel plezier nog in de snoezelruimte
xxxxxxxxx je zusje -
23 Maart 2012 - 21:14
Mama & Iris:
ej
we hebben nog even je foto's gekeurd
wij vinden MET SOFIA EN MARY en UITSTAPJE NAAR HET SNOEPKRAAMPJE
de allerschattigste!!!!!!!!!! -
25 Maart 2012 - 19:47
Brenda:
Jasmijn!!
Phoe..gelukkig leeft poes nog.. k kreeg gwn de rillingen! ..ze zou maar door je nasi zitten:( .. echt hele mooie foto's meid! ..met die lieve kleine kindertjes.. je zou er toch verliefd op worden!
liefs!!