Welkom weer in mijn Ghaneese leven!!
Door: jasmijnnaarghana
Blijf op de hoogte en volg Jasmijn
20 April 2012 | Ghana, Sunyani
Hallo lieve mensen! Super leuk dat jullie me nog steeds volgen! Dankjulliewel ook voor alle leuke, positieve reacties die ik om m’n blogs krijg (o.a. ook via mama)!
De afgelopen dagen hebben we weer veel gedaan, gezien en meegemaakt!! Altijd weer moeilijk om te bedenken waar ik m’n verhaal moet beginnen, laat ik dit keer maar starten bij maandag..
Maandag zijn we met Joseph een jongetje van ongeveer 5 jaar (die al 4 jaar in Hanukkah zit) naar een dorpje geweest waar zijn tante woont. Hij gaat daar voor 3 weken wonen om te kijken hoe dat gaat. Als dat goed gaat, mag hij over een poosje volledig daar wonen. Tegen de kinderen hier hebben we gezegd dat hij 3 weken op vakantie gaat. Het was echt zielig, want een jongetje waar Joseph altijd mee speelt moest echt heel hard huilen toen we Joseph meenamen. Nu konden we nog zeggen dat hij over 3 weken weer terug komt, maar over een poosje is het waarschijnlijk definitief en komt hij niet meer terug naar Hanukkah! Dat zal best apart zijn, want hij heeft hier toch best lang gewoond…
Dinsdag hebben Maaike en ik ons visum verlengd! Ons visum is namelijk maar 2 maanden geldig en wij moeten zo nodig 3 maanden naar Ghana, dus vandaar dat we ons visum nog met een maand moeten verlengen. Gelukkig kan dit gewoon in Sunyani en gelukkig wou Marjolein even mee! Dat was echt wel handig, want het Engels van Maaike en mij is nog niet echt om over naar huis te schrijven (vandaar dat ik deze blogs ook nog steeds in het Nederlands typ). Nadat Marjolein het één en ander had vertaald en aan ons had uitgelegd, moesten we 2 papieren invullen. Dit hebben we gedaan en volgende week vrijdag mogen we onze visa weer ophalen!! De volgende dag vroeg Kelly of ze mijn visum even mocht zien (om nummers te vergelijken oid) dus ik heel m’n kamer doorzoeken, maar kon echt nergens m’n visum vinden… zegt Kelly ineens: “Oww die ligt natuurlijk nog bij de ambassade….”. Zucht…wat ben ik soms toch ook handig! ;p
Dinsdagmiddag hebben we knuffels uitgedeeld op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Kelly en Juliette hadden knuffels meegenomen vanuit Nederland. Echt een leuk idee! Heel bijzonder om op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Ghana knuffels uit te gaan delen. Na een tijdje stond ik daar echt met tranen in m’n ogen… Er lag een jongetje op een bed die echt heel zielige kreun geluiden maakte. Juliette praatte met de vrouw die naast zijn bed zat (waarschijnlijk een oma ofzoiets). Het bleek dat de botten van het jongetje helemaal vastgroeiden. Zijn tanden had hij stijf op elkaar geklemd en kon deze ook niet meer van elkaar afhalen. Ook zijn armen en benen groeiden vast… Echt heel erg om te zien hoeveel pijn dat jongetje had……
De moeders en andere familieleden die bij de kinderen zaten, waren zo mogelijk nog blijer met de knuffels dat de kinderen zelf! (zie foto) Toen we binnenkwamen vroeg zelfs een mevrouw hoeveel de knuffels kosten. Ze was vreselijk blij toen ze hoorde dat we de knuffels kwamen uitdelen en dat ze er niks voor moest betalen! Heel mooi om die blije gezichten te zien!!
Dinsdagavond hebben we nog bingo gedaan met de kinderen! Ook een activiteit waar ze bijna elke dag om vragen! Nu gingen we dan eindelijk weer een keer bingo met ze spelen! Ze vinden dat echt helemaal geweldig! Alleen het grappige is dat een aantal kinderen heeel graag bingo willen doen, maar nog helemaal geen cijfers weten. Ik zat dus tussen twee kinderen in en wees elke keer het cijfer aan op het kaartje als het cijfer werd genoemd. De kinderen legden er dan een stukje papier overheen! Leuke manier van bingo spelen, alleen je moet zelf wel mega goed opletten! De vorige keer moest ik wel 4 kaartjes in de gaten houden, dus deze keer viel het nog wel mee… ;-)
Woensdag zijn Maaike en ik mee geweest naar de markt in Techimann! Dit is de eerste keer dat ik jullie iets kan vertellen over de besteding van het sponsorgeld! Elke maand gaan ze één keer naar de markt om eten te kopen om daar de kinderen een hele maand te eten van te geven. Maaike en ik hebben besloten om daar een groot gedeelte van het sponsorgeld aan te besteden! Wij hadden geld gepind van onze Ghanarekening en hebben dit geld ook heel de tijd bij ons gehouden. Elke keer als er betaald moest worden hebben wij het betaald, zodat we zeker wisten dat al het geld goed terecht zou komen!
Echt geweldig om mee te gaan naar zo’n grote markt! We hebben daar echt van alles gekocht! Zoals: bonen, yams, ui, maggi, sla, soort meel, vieze vis… en nog veeel meer! Ze hebben dan niet bijvoorbeeld één kraampje met uien, maar wel 20 verschillende kraampjes met uien…. Gelukkig wisten de kokkin en de chauffeur precies waar we naar toe moesten, want ik had me echt geen raad geweten!!
Op de markt zelf huur je een soort ‘loopvrouw’ in, die elke keer alle spullen die je koopt naar de auto brengt. Super handig, want dan hoef je zelf niks te dragen! Op de markt heb ik heel veel foto’s gemaakt, zo kunnen jullie ook een beetje de sfeer proeven!
Donderdag waren we gewoon lekker een dagje op Hanukkah. ’s Ochtends heb ik weer die leuke was gedaan… Nadat ik de was had gedaan ben ik naar de kinderen gegaan en ben ik nog even met een jongetje naar de snoezelruimte geweest. ’s Middags zijn Maaike en ik met 6 kinderen een eindje wezen lopen. We hadden allebei een kind op ons rug in een doek en allebei twee kinderen aan de hand. Alle Ghaneese vrouwen dragen hier hun kind in een doek op de rug. Ik ben duidelijke geen Ghaneesvrouw, want bij mij zakte die doek steeds naar beneden… Echt super onhandig! Vooral als er ook nog een stel andere kinderen om je heen huppelen waar je op moet letten! Ik kan me ook niet voorstellen dat het goed is voor je rug, als je hele dagen met een kind in een doek op je rug loopt… Maargoed..ik ben in ieder geval weer een ervaring rijker!
Ik laat het hier maar weer eens even bij voor deze keer! Alles wat ik nog ben vergeten te vertellen op de blogs vertel ik wel als ik weer thuis ben! Anders heb ik niks meer te vertellen als ik thuis kom ;-)
Liefs,
Jasmijn
Liefs,
Jasmijn
20 April 2012 - 09:17
Ina:
We zijn hier ook heel blij met onze kinderwagens.
Gezellig je stukje
Geniet er van
Groetjes uit seroos -
20 April 2012 - 09:54
Jabine:
Hee Nicht!!
Aaaw super leuk stukje weer!
Dat van die knuffels uitdelen had ik graag bij willen zijn! Moet mooi moment geweest zijn!!
Vind die foto met dat babytje op je rug ook leuk! die ligt daar echt heerlijk geloof ik;)
Liefs -
20 April 2012 - 13:08
Anne:
Wow jassie.. wat heb je weer veel meegemaakt;-) Echt super gaaf. Indrukken die je je leven lang niet meer vergeet denk ik. Die foto van jouw met je inkopen is ook gaaf. Sta je goed op. Heb jij ook al in zo'n pick up gereden . Daar maakt een deukje of wat vast niet zo veel uit;-)
LIefs xx An -
20 April 2012 - 15:32
Iris:
ha zus
ah weer super leuke blog
en wat een lief babytje mocht jij op je rug dragen!
ik vind vooral je foto's altijd super leuk
xxx
ps. over een week ben ik jarig en dan krijg ik waarschijnlijk ook een camera!!! -
20 April 2012 - 16:36
Andrea:
Leuke ervaringen doe je daar op! Ik volg iedere blog nog steeds hoor! Erg leuk om te lezen en zien wat je allemaal meemaakt! Scheelt jou als je thuiskomt weer een schorre keel! :p (alhoewel je dan waarschijnlijk nog enórm veel dingen te vertellen hebt!)
Groetjes Andrea -
20 April 2012 - 20:48
Mama:
Wat veel ervaringen weer! Super hoor!
Hebben ze bij de eerste foto planken op hun hoofd???? Sterk zijn die Ghaneesvrouwen!!! De mooiste foto is lastig,maar ik ga dit keer voor die met de baby op je rug!! Die waar je aan het betalen bent op de markt is ook heel bijzonder! Veel liefs en groetjes -
23 April 2012 - 17:58
Jorieke:
Heel tof jasmijn :) stoer dat je deze reis maakt en zo veel doet/beleefd! Fijne tijd nog verder!