Woensdag WASDAG!!
Door: jasmijnnaarghana
Blijf op de hoogte en volg Jasmijn
16 Maart 2012 | Ghana, Sunyani
Hadden jullie ooit gedacht dat ik het leuk zou vinden om de was met de hand te doen? Nou ik ook niet! Maar tis eigenlijk nog best een leuke bezigheid! Wat heb je nodig als je je kleren ook een beetje schoon wil hebben na het wassen? Juist ja… wasmiddel! En dat hadden we dus niet… een enorm goeie smoes om voor de eerste keer met de taxi naar Town te gaan om wasmiddel te kopen!!
Wat een belevenis! We hebben echt vreselijk lol gehad! Als eerste al om de taxi! Om bij de doorgaande weg te komen moet je eerst de rode zandweg (waaraan het kindertehuis ligt) uitlopen. Het is de bedoeling dat je daar dan een taxi aanhoud en dat je zegt dat je naar Town wilt in een shared taxi! Shared betekend een gedeelde taxi, dus dat er nog meer mensen in kunnen stappen onderweg! Één taxichauffeur was slim bezig en was alvast een eindje de rode zandweg opgereden en vroeg uit het raampje of we naar Town wilden! Ja dat wilden we inderdaad! Toch raar om dan ineens bij een vreemde bruine man in de auto te stappen…. daar zaten we dan…met z’n drieën op de achterbank de grootste lol te hebben! En dan maar hopen dat die vreemde bruine man geen Nederlands kan, anders hadden we toch een probleem gehad denk ik ;-)!! Onderweg stapte er nog een jongere bruine man in die gelijk onze namen wou weten en waar we vandaan kwamen enzo… Later vroeg hij of we facebook hadden… Uhm op dat moment had ik inderdaad even geen facebook ;-p!
Owja….waar moesten we eigenlijk uitstappen in Town? Ik had echt geen idee! Op den duur vroeg de bruine man of we ‘hier’ uit wilden! Ow jawoor prima! Maar…..waar zijn we dan eigenlijk? Haha wat hebben we toch gelachen met z’n drieën! Sta je daar ineens in een onbekende Ghaneese stad als blanke… Je wilt wasmiddel, maar je ziet van alles behalve wasmiddel….
De supermarkt waar we wasmiddel zouden kunnen kopen heette Melcom. Dus wij gingen op zoek naar deze supermarkt. Onderweg daar naartoe kwamen we echt weer van alles tegen wat de mensen verkopen in een kraampje aan de weg. Zoals tv’s, stereo’s, koelkasten en vriezers enz, enz. Moet je jezelf voorstellen dat je richting Seroos rijdt en dat er ineens een kraampje aan de kant van de weg staat waar stereo-installaties worden verkocht, of koelkasten en vriezers…. Je zou toch raar kijken!! ;-)
Ik voelde mezelf wel een beetje bekeken daar op straat! Je ziet ook echt overal bruine mensen! En dan loop je daar als blanke tussen. Verschillende mensen vroegen waar we naartoe wilden. Al de mensen die het aan ons vroegen liepen we voorbij en de mensen die ons niet aanspraken, spraken wij juist aan. Zo stond er bijvoorbeeld een bruine man voor één of ander gebouw met een zwarte broek, witte blouse en stropdas. Die vonden wij er wel betrouwbaar uitzien, dus vroegen we aan hem de weg richting de Melcom supermarkt. We moesten alleen maar de linkerstraat in lopen en dan waren we er volgens hem. Dus wij de linkerstraat ingelopen, maar nergens die Melcom supermarkt. Nog maar een keer iemand aanspreken. ‘Mag ik u misschien iets vragen, waar is Melcom?’ En wat denken jullie? We stonden er gewoon naast!!!.........
We stonden dus in de supermarkt! Al vrij snel hadden we de wasmiddel gevonden! Nog een flesje drinken erbij en dan naar de kassa! Nadat we hadden afgerekend liepen we naar buiten. Voordat we naar buiten mochten, moesten we eerst nog ons bonnetje laten zien. Op het bonnetje werd afgetekend of het klopte wat we hadden gekocht. Er kwam zelfs een stempel op..… Daarna kregen we pas een plastictasje om onze spulletjes in te doen en mochten we naar buiten!!
Wat nu? We hadden alle drie niet zo’n zin om nog verder te lopen over de Wednesday Market, want het was onder tussen ook al weer behoorlijk warm geworden. We besloten om richting een doorgaande weg te lopen en daar een taxi aan te houden. Zo gezegd zo gedaan. Op de achterruit van de taxi stond: ‘In the end, we are al dead’….. Uhm was dit wel een betrouwbare taxi? Haha wie zet dat nou op de achterruit van z’n taxi? Dan stapt toch niemand meer in? Wij dus wel! En we zijn weer veilig afgezet bij het kindertehuis!! Thuis hebben we onze was gedaan in de zwarte teilen! (zie foto) Mama, het ging best goed, maar kzal blij zijn als jij de was weer voor me doet!! ;-)
Dit was onze eerste wasdag! De volgende keer vertel ik jullie wat meer over onze dagelijkse bezigheden hier in het kindertehuis!
Liefs,
Jasmijn
Liefs,
Jasmijn
16 Maart 2012 - 10:47
Joalien:
ik bedacht opeens dat jullie nu in Ghana zaten!(a) gauw op zoek naar jullie waarbenjij.nu;) geweldig al die ervaringen! volgens mij hebben jullie het hartstikke goed daar:) veel succes nog en een hele fijne tijd daar! -
16 Maart 2012 - 18:56
Frans (jr) Zwemer:
lieve jasmijn is het leuk heel leuk
in Ghana ?
ik lees je verhaalen en ik vind het
heel leuk.ik zal Goed voor je mama
zorgen -
17 Maart 2012 - 09:17
Mama:
Lekker biezonder allemaal! En wat een controle bij die supermarkt. Doen ze dat bij iedere klant die de winkel verlaat? De oplossing tegen diefstal! Zie je het al voor je bij ons in de EMTE!! of de Seaside!! En wat die was betreft ben ik heel TOJ. Hé ga zo door!!!!!